ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Το οινόπνευμα που αποτελεί τη βάση για την παραγωγή του ούζου, ελέγχεται διπλά τόσο κατά την παραλαβή του, όσο και κατά το διάστημα πριν τη διαδικασία της απόσταξης. Είναι 100% καθαρή αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης. Η οικογένεια Βαρβαγιάννη της δίνει χαρακτήρα και άρωμα επιλέγοντας προσεκτικά αγνά φυσικά υλικά.

Καθοριστικό ρόλο στη γεύση και το χαρακτήρα του ούζου παίζει το γλυκάνισο, καλλιεργημένο στα ιδιόκτητα κτήματα της οικογενείας Βαρβαγιάννη στο Λισβόρι μαζί με τα αρωματικά φυτά της οικογενειακής συνταγής . Όταν το φυτό φτάσει στην τέλεια ωρίμανση του, μαζεύεται, δένεται σε μικρά δεμάτια και ξεραίνεται στη σκιά προσεκτικά, ώστε να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του. Ακολουθεί το «δριμώνισμα», μια χειρονακτική διαδικασία όπου ξεχωρίζουν με προσοχή τον καρπό από τα κοτσάνια πάνω σε μια επικλινή μαρμάρινη πλάκα. Ακολουθεί η αποθήκευση του γλυκάνισου που γίνεται εξίσου προσεκτικά σε σακιά από φυτικές ίνες.

ΟΥΖΟ
ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

100%

ΚΑΘΑΡΗ ΑΙΘΥΛΙΚΗ
ΑΛΚΟΟΛΗ

ΑΠΟΣΤΑΞΗ

Το μίγμα αλκοόλης ,γλυκάνισου και αρωματικών φυτών μπαίνει σε ειδικούς άμβυκες (καζάνια) και αποστάζεται προσεκτικά, χωρίς απότομες μεταβολές τόσο στη θέρμανσή του όσο και στην ψύξη του. Από την πρώτη απόσταξη απομένει η “καρδιά”, το μεσαίο κλάσμα της απόσταξης, το οποίο και περνάει στη δεύτερη και τρίτη φάση της διαδικασίας, αργά αργά, με συνεχείς ελέγχους και δοκιμές. Η απόσταξη που γίνεται καθημερινά έχει μάρτυρες ελάχιστους εργάτες και καθοδηγητές την οικογένεια. Από την αρχή μέχρι το τέλος , πάντα ένας Βαρβαγιάννης βρίσκεται στην ιεροτελεστία της δημιουργίας του ούζου μεταλαμπαδεύοντας την συσσωρευμένη εμπειρία στην απόσταξη για πάνω από 160 χρόνια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΜΑ

Στο τελικό, υψηλόβαθμο απόσταγμα προστίθεται το φημισμένο, κρυστάλλινο νερό των βουνών του Πλωμαρίου ώστε μετά την αραίωση να προκύψουν οι τελικοί αλκοολικοί βαθμοί του κάθε προϊόντος: 42% για το πράσινο, 46% για το μπλε, 47% για το Εύζων , 48% για το Αφροδίτη και 46% για το Συλλεκτικό. Πέντε μοναδικά αποστάγματα που κλείνουν μέσα τους 160 χρόνια εμπειρίας αποκλειστικά στην απόσταξη ούζου. Όλα τα προϊόντα παράγονται από απόσταγμα 100% αψηφώντας ενσυνείδητα τον ανταγωνισμό, με την οικογένεια Βαρβαγιάννη να μένει πιστή στην αυθεντική ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Το “άνυδρο”, όπως ονομάζεται το κεντρικό κλάσμα και αποτελεί το τέλειο απόσταγμα της τελευταίας φάσης της διαδικασίας, αποθηκεύεται σε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές για να καταλαγιάσει, να “ζευγαρώσουν” τα υλικά της συνταγής και να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.